Ekologicky šetrný hamburger

01.11.2011

Lezou vám přeplněné popelnice na nervy a nechápete, kde se bere tolik odpadků? Jsou součástí našeho života již od počátku naší existence? A nečeká nás, tedy 6 miliard lidí, odpadková kalamita?

V dávných dobách tvořily odpadky v našem životě opravdu malé procento. Žilo se skromně, zdroje byly omezené, a tak se všechno využilo co možná nevíce. Neuváženě vyhozené zbytky nepřipadaly v úvahu.

S ústupem tradiční a příchodem moderní společnosti v 19. století se proměnil i vztah člověka k přírodě a životnímu prostředí. Například rozvoj nových technologií přinesl nové materiály, zlevnila výroba a tím i cena produktů a logicky pak poptávka po nich. Člověk konzumoval a spotřebovával více než doposud, čímž prudce vzrostl celkový objem odpadu.

Vezměme si například igelitové tašky a pytlíky. Vzpomenete si, kolikrát jste již zašli do nějakého fast foodu? Nezarazila vás někdy horda papíru a plastu, kterou snědením jednoho hamburgeru s colou po sobě v podstatě zbytečně zanecháte?

Kolikrát jste si namísto kvalitní, často ovšem nepříliš hezké, obuvi koupili naleštěné střevíčky, které zřídka kdy vydrží měsíc či dva? Kolikrát jste si koupili zbytečný kýč, jenž vás po pár dnech přestal bavit a skončil v koši jako zbytečnost?

New York se topí

Krátká spotřební doba je zaklínadlem mnohého dnešního zboží. Člověk si tím ovšem zadělává na ohromný průšvih, protože kam se vším tím odpadem?

New York City denně vyprodukuje 10 milionů tun odpadu s tím, že ho většina skončí v moři či spalovnách. V ulicích Neapole zase leží po ulicích neuvěřitelných 1500 tun odpadků a situace se příliš nelepší. Podobné problémy nemají jen dvě zmíněná města, ale potýká se s nimi pomalu každá větší metropole.

Hory odpadků jsou tedy daň za náš současný konzumní život. Na druhou stranu se již nějakou dobu tomuto problému věnuje větší pozornost.

Doufat v zázrak nestačí

Nadějí může být šetrnost a odpovědné jednání každého z nás. Nenutím vás pečlivě třídit jakoukoliv věc, co vyhazujete. Byl bych spíš rád, kdybyste se příště zamysleli nad tím, zda má cenu určitou věc vůbec kupovat. Případně jestli si raději nedáte hamburger tam, kde se odpadem nehýří, a ušetříte tím přírodě zbytečně vyhozený papír a plast.

Josef Vilda
Gymnázium Tanvald


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek