Co dělá yoyera yoyerem

31.10.2011

Už máme yoyo, umíme s ním zacházet a dokážeme udělat pár kouzel. Skutečně se nyní můžeme považovat za yoyery?

Pokud hledáte informace o yoyích na internetu, většinou vám vyskočí i mnoho videí, která by vám mohla být nápomocna. Ano, skutečně se jimi můžete řídit, avšak rozhodně vynechejte jeden druh snímků: chlubení. Pokud ve svém pokoji budete mít vystaveny desítky exemplářů, neznamená to automaticky, že patříte k největším žonglérům na světě.

Musíte se sžít

K tak velkému počtu yoyí si nedokážete vybudovat pomyslný pevný vztah, který představuje důležitou složku v celém systému provádění triků. Váš oblý nástroj objektivně představuje pouze bezduchou věc bez kapky citu, nic přeci necítí. Pro yoyera je přesto velmi důležitou součástí k prohloubení jeho znalostí a rozšíření yoyerského ducha. Se svým yoyem se zkrátka musíte sžít, musíte mu vdechnout život.

Výše uvedeným splynutím míním dokonalou kontrolu každého pohybu, který žonglérský nástroj vykoná. Ještě než začnete skládat kombinace triků, dopředu znáte trajektorii, po níž se těleso pohybuje, a proto se stává yoyování tak lehkým a dynamickým.

Pokud se aspoň nepokusíte dodržet tento postup, může následovat neúspěch, který nováčky často odrazuje. Když se ale vše podaří, v tu chvíli hračka přestává být pouze něčím, co jste si připevnili na prst, ale stává se částí vašeho těla, dalším jeho článkem. Nekážete mu rukou, ale mozkem, a tím docilujete potřebné přesnosti. Časem se pohyby automatizují a vy prožijete duševní blaho. Harmonie. Bez ní je yoyování pouhým koníčkem. Když budete chtít, můžete v tom vidět hlubší smysl a dokonce i způsob života.

Víc než koníček

Můžete vlastnit hliníkovou hračku se zlatými zátěžovými kroužky za 500 $, keramické konkávní ložisko, žonglérskou rukavici či kovový kufřík, ale tím vším si někteří pouze kompenzují absenci lásky k tomuto volnému životnímu stylu. Ano správně. Nepopisuji zde sport, zálibu, zábavu či koníček, ale nefalšovaný životní styl, kterému obětujete daleko více než čemukoliv jinému.

Jakmile se jednou položíte do yoyování, velmi těžce se od něj odtrhnete. Umění, jež si postavíte na myšlenkovém základu a vyšším principu, se stává něčím víc. Můžeme tomu říkat třeba ideologie života, názor, který vás vede dál, radí vám a napomáhá v dalším posunu.

Nemám tušení, jak by na mne nahlíželi přední světoví yoyeři, se kterými se ani v nejmenším nedokážu svým umem měřit. Já ale ve svém počínání s yoyem nalézám odpovědi na otázky a řešení problémů. Ne v hračce, ale v adekvátním životním stylu, kterého bych se za nic na světě nevzdal.

Michal Klacik
SPŠ, Jičín


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek