Fackovací panák pro naučné stezky

31.10.2011

U nás v Kladrubech nechala radnice podél značených cest udělat různé informační tabule – co tu žije, co tu roste, historii určitého místa doplněnou o různé hry. Bylo hrozně příjemné chodit okolo. Po čase ale neznámí vandalové některé hry a popisky zvířat a rostlin zničili. Zůstaly jen cedule s historickými informacemi. To je sice fajn (protože člověk, který tu nežije, aspoň zjistí, jaké to tu bylo dřív), ale informace o přírodě by se hodily taky.

Když ještě byly informační tabule na svém místě a neponičené, vypravili jsme se jednoho dne s rodinou na procházku právě naší naučnou stezkou. Zastavili jsme se u jedné z her, byla to tabule s magnetkami, a můj bratránek se zeptal: „Můžu si ty magnetky vzít domů?“ Razantně jsem odpověděla, že ne. Ale za pár dní tam nebyl ani jeden magnetek a dokonce ani žádná hra. Civěla jsem na to a nechápala, jak to může někdo udělat. Kromě těch historických, nám tu ale pomalu nic nezbylo.

Nechápu ty, kteří to udělali. Jaký měli důvod? Pokud si ty předměty vzali domů, k čemu jim asi mohou být? Že by na výzdobu bytu nebo k zatopení? Když si představím, že k dotyčnému přijdu na návštěvu a bude mít na zdi nalepené popisky zvířat a rostlin – protože nemá na barvu nebo chtěl být originální nebo ho to natolik zaujalo – je to k smíchu. Horší představa je, že popisky ukradl na topení. Představte si, že by měl na zahradě letní grilovačku a cedulemi si přitápěl. Brrrr! To maso nebo zelenina opečená na grilu společně se smradem a kouřem mi nahání husí kůži.

Až bude příště někdo vymýšlet zábavu na naučných stezkách, měl by kolem atrakcí nainstalovat elektrický ohradník nebo fackovacího panáka.

Barbora Šedivá
ZŠ Kladruby


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek