Fet, telenovely a cigára

29.11.2011

Když se člověk sám nad sebou zamyslí, dojde mu, na čem všem je závislý. Přestože já sama jsem závislá například na různých jídlech, je přeci jen větším problémem moje závislost na televizi. Nejhorší jsou nekonečné telenovely. To se od televize neodtrhnu. Tyhle seriály mi dost změnily život. Celé dny sedím doma a nikam nechodím. Berou mi všechen volný čas, už nemám ani kamarádky. Nezajímají mě třeba ani kluci, móda nebo sport.

Nejhorší z mých závislostí jsou ale cigarety a kouření. Vím, jak moc mi to škodí, jak mi ničí buňky v těle. Navíc mě kouření stojí všechny ušetřené peníze, za které bych si mohla koupit něco jiného. Je to prostě špatná věc. Ničí mě to. Nejen zdravotně. Ptáte se proč? Protože mi cigareta něco zakazuje, přikazuje a ovládá mě.

Největším nebezpečím jsou ale drogy. Zničí vás i vaši rodinu. Mám jednoho kamaráda… Radši ho nebudu jmenovat, nerada bych mu ublížila. Navíc je tu u nás hned několik takových. Byl slušný, dobře se učil, byl hodný a hezký. Když ještě chodil do školy, dbal na sebe, pěkně se oblékal. Jak ale vyšel školu, nechtěl se už jít něčím vyučit. Začal se toulat po sídlišti, po městě… Brzy se chytil party kluků, kteří společně začali z nudy a blbosti čichat toluen nebo kouřit trávu. Zkoušeli všechno možné. Párkrát si dal s nimi, a závislost byla na světě. Fetoval víc a víc. Sebralo ho to rychle a drsně. Přestal se o sebe starat, hodně se změnil. Bylo vidět, že „je jinde“. Stačily jenom čtyři měsíce a už to na něm poznali všichni. Začal krást, aby měl na fet peníze. Celé to trvalo asi dva roky. Postupně padal dolů, až spadl úplně na dno. Dnes sedí ve vězení. Až tam ho jeho závislost dostala.

Markéta Kršková
ZŠ Chanov


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek