Poradna: Proč má česká mládež problémy s nadváhou

05.04.2011

Průzkumy ukazují, že české děti jsou deváté nejtlustší na světě. To znamená, že jsou obéznější než v drtivé většině jiných zemí. Před námi jsou například USA, Portugalsko, Španělsko či Řecko. Naopak Slováci zaujímají třetí příčku od konce. Obecně má největší problém s nadváhou mládež mezi jedenácti a patnácti lety.

Nevhodná strava

Proč je každé desáté dítě v Čechách obézní se tradičně zdůvodňuje tím, že děti propadly fastfoodu a jí velké množství hamburgerů a pizzy. Již malé děti jsou často upláceny bonbóny a jsou zvyklé na sladkosti. Běžně konzumují raději hranolky než vařené brambory. V jejich jídelníčku chybí dostatek čerstvé zeleniny, ovoce a také například ryb. Děti jsou také zvyklé pít extrémně sladké nápoje v podobě různých limonád. Ke svačině konzumují převážně trvanlivé potraviny z automatů ve škole.

Rodinné zvyklosti

Na obezitu mládeže má určitě vliv také rodina a její zvyklosti. Není prokázáno, že obezita je dědičná, jedná se spíše o nevhodné naučené návyky ve stravování celé rodiny. Je dobré v rodině pěstovat správný vztah k jídlu a životosprávě vůbec již od dětství. Rodiče by měli jít svým potomkům příkladem. Je těžké chtít po dětech, aby jedly zeleninu, když rodiče sami sedí u televize a konzumují pouze chipsy a pivo. Bezesporu je také vhodné s potomky mluvit o zdravější povaze některých potravin než těch jiných.

Stres

V dnešní době se také mládež dostává do různých stresových situací. Ve škole jsou na ni kladené vysoké nároky, rodiče mají mezi sebou různé konflikty. Jídlo se tak může stát dočasným uspokojením jako reakce na nepříjemné pocity. Toto naučené chování se velmi obtížně odstraňuje a jeho základem je uvědomění si souvislosti s nepříjemnými situacemi a jídlem. S pocity jako jsou vztek, lítost, nuda nebo osamělost je potřeba naučit se vyrovnávat jiným způsobem.

Nedostatek pohybu

Výzkumy ale ukazují, že nevhodná strava není hlavní příčinou problémů s nadváhou. Už jenom proto, že restaurace typu KFC a Mc Donald‘s se v malých obcích nenacházejí. Hlavní příčinou vysokého výskytu nadváhy u dětí je to, že se v posledních letech jednoduše přestaly dostatečně hýbat. Existuje celá řada sportovních kroužků. Ty jsou ale často určeny dětem, které chtějí (nebo jejich rodiče) sportovat závodně. Obyčejná cvičení pro děti jsou ale snadno dostupná jen málo. Děti navíc chodí málo ven, většinu času tráví u televize a počítače. Pasivní vysedávání u obrazovky má na děti jednoznačně negativní vliv a vytlačilo do pozadí aktivní činnost jako je jízda na kole, fotbal s kamarády nebo lezení po stromech.

Jak zhubnout?

Ne!

Ke změně vnímání svého těla dochází přibližně v době dospívání, kdy se mění poměr obézních dívek a obézních chlapců. Dívky problém s nadváhou začínají řešit, chlapcům je to spíše jedno. U dívek se také někdy můžeme setkat s řešením pomocí cigarety, kdy kouření snižuje chuť k jídlu. Jedná se tak ale o krátkodobé řešení pomocí vytvoření závislosti na nikotinu. Patologické řešení je také nutkavá potřeba hubnout – mentální anorexie. Mentální anorexie je porucha příjmu potravy, kterou trpí převážně dívky. Projevuje se například nadměrným zabýváním se tím, jak vypadám a následnými drastickými dietami (nedostatek jídla, umělé vyvolávání zvracení a průjmu, nadměrné cvičení).

Pokud ale dojde ke zjištění, že dítě obézní skutečně je, nehledejme rozhodně řešení v redukčních dietách, tedy těch, které mají za cíl rychlý váhový úbytek (vyšší jak 1 kg za týden). Obzvláště ne takových, které, mnohdy nesmyslně, drží dospělí. Dítě by nemělo držet žádné diety, má pouze jíst zdravou pestrou stravu a přiměřeně se hýbat.

Ano!

Člověk, i ten, který chce zhubnout, se skutečně nemusí omezovat co do množství jídla. Je vhodné se spíše zamyslet nad skladbou jídelníčku a vyřadit určité rizikové potraviny (například sladkosti, sladké nápoje, bílé pečivo, potraviny s přemírou soli, uzeniny, smažená jídla, hamburgery, hranolky apod.). Zdravě jíst neznamená jíst méně, ale jíst správně! Základními pravidly stravování jsou pravidelnost (snídat, obědvat teplé jídlo, večeřet, ale ne těsně před spaním), přiměřenost (energie získaná z jídla má být v rovnováze s energií vydanou při pohybu, na fyzickou, ale i duševní práci) a respekt k této základní tělesné potřebě (nejíst před TV, při četbě, ve stresu, s odporem). Chcete-li zhubnout a cítit se dobře, bez pohybu to zkrátka nepůjde. Nemusíte hned běhat jako Husain Bolt, pro začátek postačí svižná chůze, jízda na kole či skatu, plavání, tanec.

PhDr. Dana Hajná

Kontakty

www.nabory.cz – přehled sportovních kroužků v ČR
www.hravezijzdrave.cz – zdravé hubnutí
www.vyzivadeti.cz – poradna pro děti, Tel.800230000
www.stob.cz – Stop obezitě


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek