U Baltu s Drum and Bass

21.12.2011

Protože k prázdninám patří zábava, rozhodli jsme se se starším bratrem strávit první dva týdny léta u Baltského moře na severu Německa. Deštivé a pochmurné dny nás neminuly. Co dělat v čas, když nám počasí zrovna dvakrát nepřeje? Posadila jsem se do pohodlného křesla v rohu předsíně vedoucí před bungalov. Do dveří otevřených dokořán zavál vítr tak silně, až mi odfoukl vlasy z očí. V tom přišel můj kamarád s telefonem v ruce, ze kterého hrála velmi povědomá hudba – D'n'B.

Z pohledu nás teenagerů je tahle muzika momentálně opravdu v kurzu a věřte nebo ne, po pěti minutách vám z hlasitého bubnování začne pískat v uších a příjemně se motat hlava jako na tanečním parketu. Pohupovala jsem hlavou v rytmu bubnů, žaludek mi začal skákat na všechny strany a já se zaposlouchala pouze do sladce dunících reproduktorů, ze kterých byl slyšet Drum and Bass (neboli D'n'B).

Skupina Pendulum je vážně ohromující a zajímavě chraptivý hlas frontmana kapely se mi zamlouvá ještě více. „Znáš to?“ zeptal se mě se zvědavým výrazem ve tváři kamarád. „Jasně!“ odvětila jsem se zavřenýma očima a náznakem otvírala ústa, jako bych ta slova textu znala naprosto dokonale. „Něco ti ukážu,“ řekl s nadšením a zvedl se z proutěného křesla. Pustil další D'n'B remix, který se mi od té doby stále honí v hlavě a nechce se dostat z mých myšlenek:

Začátek. Chlapec stojí na místě s pokrčenou nohou a chodidlem na špičce. V tom začal rozjezd. Tolik rozvířené dunění z tak malinkého telefonu jsem v životě neslyšela. Po chvíli bylo slyšet i nezkrotné bubnování a mixování elektro hudby. Fascinující. Ještě více mě zaujal pohyb, který mi kamarád ukazoval – skákal z jedné nohy na druhou. Pata, špička, pata, špička, pata, špička, pata, pata, pata. Kdepak, nejednalo se o žádný rituál ani o národní tanec. Bylo to tak rychlé, že mé oči nestíhaly, a já si připadala jako ve zrychlené scénce tanečního filmu. Vážně úžasné. Ten pohyb mě přitahoval, jako by měl v sobě magnet. Měla jsem touhu zkusit něco podobného, aniž bych to uměla. Nikdo není profesionál.

„Wow!“ rozšířily se mi panenky, jako by mi právě dali deset plechovek energetických nápojů. „Pojď, naučím tě X-step.“ Jeho pozvání mi dodalo ještě větší sebevědomí a chuť zkusit něco nového. I ten název v sobě skrýval něco kouzelného. Nebude to jen otravné skákání. Mírně jsem rozkročila nohy, jak mi on sám ukazoval. Přes chodbu se rozeznělo další „tuc, tuc, duc, duc“ a kamarád mě začal navádět.

Něco uvnitř mi říkalo, že tohle je to, co jsem doopravdy hledala. Ten styl je něco ohromného. Jako bych se mu věnovala už léta, automaticky jsem se naklonila proti svým nohám. Do rytmu se mi samy začaly hýbat – jak vychází už ze samotného názvu – do X. Mé nohy byly nejspíš na ovládání a měly asi velmi silné baterky, protože se jim nechtělo zastavit se. Líbilo se mi to víc a víc. Nikdy předtím jsem nevěřila, že bych něco takového mohla zvládnout hned napoprvé. Nebylo to stoprocentní, neuměla jsem to báječně, ale i tak… Ten pohyb se mi vryl do paměti.

D'n'B je výjimečný tanec a podle mě pro každého, kdo se chce při tanci pořádně vyřádit. Ačkoliv D'n'B dance vypadá na pohled velmi složitě, zdání klame. Je ale pravda, že se u něj musí hodně přemýšlet. Jde jen o naučení se dvou jednoduchých kroků. Pokud se naučíte správně naslouchat hudbě a stíhat tancovat do rytmu, máte vyhráno. Pak už jen záleží na vaší fantazii a pohyby lze různě kombinovat. Dle mého názoru je tento typ tance velmi zábavný. Zabodujete s ním u každého vášnivého tanečníka nebo na tanečním parketu oblíbeného klubu.

Hana Klaciková
Masarykova ZŠ, Tanvald

Drum and bass je styl elektronické hudby, který vznikal v 90. letech dvacátého století na londýnské hudební scéně. Jeho základy můžeme nacházet již v osmdesátých letech ve stylu rave. V módě tehdy byly velké rave party, které byly postupem času odsouzeny k zapadnutí do undergroundu. Do ravu se poté začalo mixovat reggae či breakbeat. To odstartovalo éru „zlomených“ beatů, pomalých a hlubokých basů a byl vynalezen jungle. To byl největší krok ke vzniku drum and bassu. K tomu se následně připojil tanec D'n'B step. Step byl původně představen na maďarském území, později se však začal více objevovat na chodnících ruské Moskvy. Po delší době se také rozšířil po téměř celé Anglii. Ruští teenageři tak okořenili obyčejné „skákání“ a obohatili sestavu tzv. X-stepem. Jedná se o kroky, při kterých se nohy kříží.


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek