Upíři - fakta nebo fikce?

04.05.2011

Určitě to znáte: česnek, stříbro a hlavně krev. Upír je tvor, o kterém se vyprávějí různé mýty a legendy a točí hororové filmy. Poznávacím znamením takového tvora je údajně chtivost po krvi, kterou vysává ze svých lidských obětí.

Když jsem se podívala na pár těch teenagerských upířích filmů, zarazilo mě, jak si některé z nich protiřečí. V jednom se na slunci třpytí, v druhém mívá u sebe ochranný prsten, který mu pohyb na slunci umožňuje… Překvapilo mě i to, že v jednom z filmů lidskou krev jen sají, a v druhém se lidskou krví normálně živí.

Jaká je tedy pravda? Existují třeba archeologické nálezy, které by potvrdily, že takoví tvorové skutečně existovali, nebo jde jen o podvrh? A existují upíři i dnes?

Archeologické nálezy

Víra v nemrtvé, kteří se vrací ze záhrobí, aby se živili lidskou krví, byla mezi lidmi odnepaměti poměrně silná a dodnes se tradují některé metody, které měly nemrtvým zabránit, aby opouštěli hrob. Domněnku o tom, že upíři – bytosti, kterých se ostatní k smrti báli, skutečně existovali, ale potvrzují některé archeologické nálezy.

Za upíra mohl být třeba ve středověku považován každý, kdo se nějak odlišoval od ostatních, například trpěl nějakým postižením a podobně. Lidé z takových lidí měli strach a mezi sebou je nechtěli. Když takový člověk zemřel, pochovali ho mimo běžný hřbitov a navíc ho například pro jistotu probodli kůlem, obrátili na břicho, aby se nemohl dostat z hrobu na povrch, zavalili kameny nebo mu někdy dokonce usekli hlavu.

Vzhled

Upíra si nemusíte představovat jen tak, jak je zobrazují v dnešních filmech a seriálech. Nemusí mít moderní oblečení. Upíři se můžou oblékat nenápadně nebo do toho, co se už léta nenosí, protože nejdou s módou. Upíra poznáte lehce − podle dlouhých lesklých špičáků, které nahánějí hrůzu. Je bledý jako stěna a má plné rty – alespoň tedy podle toho, jak vypadají namaskovaní herci ve filmech o upírech. Upíří žena (upírka) vyniká svou krásou, na její mrtvolně bledé tváři se vyjímají rty rudé jako krev a při pohledu do jejích očí vám naskočí husí kůže.

Jak se proti upírům ochránit?

Podle informací z Wikipedie můžete využít například slunečních paprsků, které by měly upíra zabít. Jak jsme ovšem viděli v upíří sáze Stmívání, mohli se takové bytosti normálně pohybovat na světle a jen se třpytili. V knihách Upíří deník mohli vycházet na světlo díky speciálnímu prstenu. Otázkou je, jestli nás sluneční svit tedy před upíry opravdu ochrání. Dále se píše, že pomoci může zrcadlo. Napadá mě, jak nás ale může zrcadlo zachránit, když v něm upíři nejdou vidět?! Ochranu poskytuje prý i česnek. V některých filmech jsme ale mohli vidět, jak upíři česnek normálně jedí. A další možností jak se chránit, je nosit u sebe stříbro, většinou ve formě stříbrného bodce. Zdá se, že by nás takovýto nástroj snad mohl ochránit.

Pořád se ale sama sebe ptám, jestli jsme vůbec někde před upíry v bezpečí. A tak si raději dejte pozor. Nikdy nevíte, kdo takový upír může být. Může to být třeba učitel, nevinně vypadající prodavačka v obchodě nebo dokonce dítě.

Markéta Konečná
ZŠ Bulharská, Ostrava


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek