Léto, čas grilování

07.06.2011

Grilování má nepochybně své kouzlo. Je to ideální příležitost pro setkání s přáteli a rodinou, je to chutné (a dokonce i vegetariáni si přijdou na své – grilovat se dá cokoli), dá se provozovat téměř všude. Ale má i své stinné stránky – ne každému se podaří správně naložit maso, zapálit oheň nebo grilování přežít.

O popularitě grilování svědčí i pořad Šéf na grilu (toto není reklama, tu už mají veřejnoprávní televize dost obsáhlou i beze mě), kde můj oblíbený Zdeněk Pohlreich, jak název napovídá, griluje, přičemž mu asistuje prostorově výrazná Halina Pawlowská, znesnadňující mu vaření záludnými otázkami typu „jestli musí být kuchař chytrý“. Ale to jen tak na okraj…

Důležitá je příprava. Musíte správně naložit správné maso a uložit ho na správné místo (když můj otec hledal misku s naloženým hovězím, používal slovník jako výše zmíněný Pohlreich, a to rozhodně nemluvím o kuchařské hantýrce). Je nutné najít správné místo – při grilování ve stohu bude sice masíčko pěkně vyuzené, jenže vy také. I rozdělávání ohně je úkol v pravdě herkulovský, protože ten neřád ne a ne chytiti. A když chytí, tak nehoří (trochu oxymóron, že?). Anebo hoří moc. Nebo moc čoudí.

Pokud se vám podaří oheň správně vychytat, zjistíte že:
a)už nemáte hlad,
b)je příliš pozdě na grilování,
c)je příliš zima na grilování,
d)maso už spořádal(a):
1)Halina Pawlowská
2)pes
3)kočka
4)sup
5)Ferda Mravenec
6)hladový soused
7)hladové děti od sousedů
8)náhodný kolemjdoucí
9)Sněhurka a sedm trpaslíků
10)Adéla (která ještě nevečeřela)

Vyčíhat ten správný okamžik na otočení masa je úkol hodný Jamese Bonda kříženého se Sherlockem Holmesem. Nesmí být ani moc černé, ani moc růžové. Nesmíte se při tom operování s obracečkou a podobnými pomůckami zranit, jelikož by to mělo nepříznivý dopad na psychiku strávníků (tohle zvláštní slovo jsem okoukala na nástěnce školní jídelny). Nebylo by také marné snažit se neopírat o gril, obzvlášť pokud jste chladnokrevní nebo nemáte cit v ruce.

Já ale pevně věřím, že mí čtenáři jsou natolik zdatní, že se jim povede nezranit se a ugrilovat i něco, co se dá pozřít. Nakonec – vždycky si můžete namazat chleba.

Anna Kolářová
ZŠ Komenského, Horažďovice


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek