To je kopr!

16.06.2011

Rostlina na čtyři, kterou momentálně máme v každém jídle? Kopr. Po důkladném prozkoumání lžičky čokoládového jogurtu, která obsahuje cca 5–10 promile kopru, propadám beznadějnému zoufalství a plánuji atentát na naši vrchní dodavatelku, paní z “Krámku”.

Možná vám někdo bude tvrdit, že nejnebezpečnějšími rostlinami jsou rostliny masožravé. Někdo jiný, jako má sestra, vám bude tvrdit, že nejnebezpečnější jsou tzv. bojové rostliny, mezi něž patří rostliny, které se “brání” – jako třeba kaktus nebo kopřiva (sousloví “bojové rostliny” i s definicí vzniklo, když sestra coby druhačka přečetla špatně “pokojové rostliny”). Není to pravda. Nejhorší je sezónní zelenina.

V roce jsou krásná období plná tepla, slunce nebo sněhu a ledu. Pak jsou taková, která neohromí, ale ani neurazí. A nejhorší jsou období záplav, vln tsunami, tornád a obrovské úrody růžičkové kapusty, lilku, cukety, chřestu a kopru. Nechci to moc znevažovat, ale Japonci si umějí vybrat dobu pro zemětřesení – kdyby se to stalo teď, Češi by jim pravděpodobně poslali doživotní zásoby koprovky, což by zajisté znamenalo zkázu pro tuto světovou technickou velmoc.

Období chřestu naštěstí naše matka letos propásla, což má na psychiku naší rodiny více než dobrý vliv. I když teď duševní pohodu vystřídaly chmury a deprese, protože Země právě vydává svá tajemství v podobě bohaté úrody kopru. Nevím, za co se nám mstí. Ani ozónová díra nemůže vyvážit čokoládovo-koprový jogurt.

Anna Kolářová
ZŠ Komenského, Horažďovice


téma čísla
Konec - Nový začátek
Rozhovor: Jan Musil V mžiku oka na ulici
Konec - Nový začátek